Project  Maria  Major XX

 


 Voortgang


Hieronder kunt u de hele ontwikkeling van het MMXX project volgen, van onder naar boven...


juli 2019: een mooie terugblik bij de NUK

https://denuk.nl/zaaien-en-oogsten-voor-pandhof-sinte-marie/

17 mei 2022: de kroon op het werk!


Eigen roem stinkt, dus we laten graag anderen aan het woord:

Dit meldde de Duic:

https://www.duic.nl/algemeen/vernieuwde-pandhof-sinte-marie-in-utrechtse-binnenstad-feestelijk-geopend/


en het AD:

https://www.ad.nl/utrecht/utrecht-heeft-er-een-fraaie-plek-bij-met-dank-aan-vier-gewone-vrouwen-maar-wel-met-een-plan~a11ac064/


Hiermee zijn wij aan het eind van onze geschiedenis aangeland. Wij danken u voor uw aandacht, en hopen u tegen te komen op ons onvolprezen Maria Majorplein!

 

mei 2022:

De eerste week in mei werd door de Pandhoveniers benut om de plantvakken te vullen met ruim 2000 planten van biologische kwekerijen. We kozen voor blauwe, grijze, witte en groene planten die ook in de Middeleeuwen gebruikt werden, medisch dan wel ritueel of in de keuken, waaronder veel wilde planten.

maart april 2022:

Er gebeurde teveel om op te noemen. we hopen dat u er af en toe langs gelopen bent...

1 maart 2022:

De chaos compleet

En dat is positief bedoeld! Wij vragen ons af en toe af wat we aangericht hebben...

Het lijkt of alles tegelijk gebeurt: bomen verplanten, leidingen (ver)leggen, kratten plaatsen bestrating aanpakken, putten plaatsen, waterwerk funderen.

Ongelofelijk hoe Mintske, Kim, Wim en Lucas de zaak op de rails weten te houden.

Een paar plaatjes:
Het nieuwe hek-met-bank arriveert


De banken globaal naar hun plek
De draaiende delen als stapeltje

De gaande man denk er het zijne van

31 januari 2022:

Aan de slag!

Vol verwachting klopt ons hart...


december/januari 2022

Diverse onderdelen worden al gefabriceerd:


Het Hek - de Bank - De HekBank:

In de werkplaats van MDS

bank hangt
bank hangt
hek deel
hek deel


En het Waterwerk, inmiddels naar de werkplaats van Ton Kalle in Amsterdam getransporteerd en verder afgewerkt:


29 oktober 2021: officiële overdracht

Onze taak zit er vrijwel op: we hebben een volledig goedgekeurd Definitief Ontwerp geproduceerd een aan Wethouder Anke Klein overhandigd. Vanaf dit punt neemt de gemeente het stokje over en gaat ons plan uitvoeren.

Natuurlijk komen wij niet tot stilstand: er zijn nog genoeg details in te vullen en ook daar zullen we hier verslag van doen.

Toch willen we op dit punt Mintske Sijsma hartelijk danken voor de geleverde kwaliteit en haar doorzettingsvermogen. Chapeau!

11 oktober 2021: Klaar!

De schilders van de Strakke Hand hebben hun klus volbracht. Vanaf de Mariahoek zie je nu boven een fleurige rand Irissen Maria, vlak naast de tamelijk verborgen ingang van wat ooit de Mariakerk was.

mariagang2
mariagang2
mariazegel met irissen
mariazegel met irissen

Oktober 2021: Ton Kalle vordert vlot

In Zweden wordt hard doorgewerkt:

4 oktober 2021: het bouwteam op volle kracht

Vandaag vond de eerste bijeenkomst plaats met aannemer vd Steen, geen onbekende in het centrum van Utrecht. In het bouwteam gaan we de verschillende werkzaamheden zo goed mogelijk coördineren. In de grond komen nieuwe leidingen, een infiltratiesysteem, funderingen voor hek- en waterwerk. Een paar bomen worden verplant, het rozenperk buiten het hek wordt vervangen door diverse nieuwe perken. Genoeg om over na te denken!

15 september 2021: de langverwachte buurtbijeenkomst

Ruim 40 mensen lieten zich rondleiden in het gebouw van de ORKA. En werden door ons bijgepraat over de actuele stand van os plan (zie ook: PLAN daar kunt u de complete plankaart downloaden).

We werden een beetje verlegen van alle complimenten, maar gelukkig waren er ook kritische stemmen te horen.

September 2021: Ton Kalle gaat aan het werk

De foto's spreken voor zich...

11 september 2021: open monumentendag

Ruim belangstelling voor onze info-stand, mede dankzij het feit dat het ORKA gebouw ook geopend was!12 augustus 2021: opnieuw naar de BInG!

Het is een belangrijke stap in het gemeentelijk proces: ons plan is nu zover uitgewerkt dat wij het "Definitief Ontwerp" hebben kunnen voorleggen aan de commissie "Beheer Inrichting en Gebruik". Daarin zijn alle(?) afdelingen die met de openbare ruimte te maken hebben vertegenwoordigd.

Het fijne is dat men ons plan - op een paar detailvragen na - heeft goedgekeurd. We kunnen dus serieus verder met de uitvoering!

Geen plaatje, de vergadering was online, maar wel een belangrijke stap voorwaarts!


8 juli 2021

Licht!

In goed overleg met de verschillende buren hebben we aan een lichtplan gewerkt, dat werd uitgevoerd in opdracht van de ORKA en SMB, met steun van het Utrechts conservatorium.

Het resultaat is nu goed zichtbaar!

De lampen in de gang branden ook overdag en veraangenamen de sfeer enorm.

Het ontwerp en de uitvoering werden gerealiseerd door atelier LEK:

 


26 juni 2021

Een oergezellige en goed bezochte open tuinendag. MMXX was daar, met maquette en de beelden van het nieuwe hek. Leuk om weer veel positieve reacties te krijgen.


En ja, de "sociale veiligheid" blijft een aandachtspunt. Wij blijven ermee bezig, al is dat niet meteen zichtbaar.


24 juni 2021

Bodemonderzoek - èn: hek wordt plek!


Er komt allemaal schot in. Om te weten of onze plannen echt haalbaar zijn, werd er systematisch in de bodem geboord. Waarschijnlijk ligt het betonnen fundament van de bunker die in 1973 gesloopt werd er nog helemaal. Spannend...


We roepen al een tijd: hek wordt plek. Om comfortabeler te kunnen zitten dan op de oude betonnen rand, hebben Minstke Sijsma en Wim Wijsman een heel nieuw ontwerp gemaakt, gebruikmakend van de bestaande betonnen kolommen.
Vandaag waren de eerste proefmodellen beschikbaar en konden we even lekker gaan zitten...

18 juni 2021

Het lijkt wel tovenarij. Precies 385 jaar nadat Saenredam zijn schets maakte, mocht wethouder Anke Klein de muurschildering "onthullen". Helaas vanwege Corona in zeer kleine kring, maar het feestelijke gevoel was er niet minder om!

Met nogmaals dank aan het KF Heinfonds!


4 juni 2021

De Strakke Hand gaat los! Iedere dag is er meer te zien. Bijzonder was dinsdagavond 1 juni, toen het beeld met een beamer op de muur geprojecteerd werd...15 mei 2021

Iedereen weet het nu: de muurschildering wordt binnenkort een feit. We hebben een wijkbericht verspreid, en dat kwam ook in de DUIC!

Mocht u het toch gemist hebben, hieronder kunt het wijkbericht downloaden, dat natuurlijk weer naar deze website verwijst :-)

Zoals het er nu uitziet gaat de strakke hand op 1 juni van start. IJs en weder dienende!


20 april 2021

Het lichtplan maakt weer een sprong voorwaarts!

Tot onze vreugde steunt ook de HKU het plan met een financiële bijdrage, zodat we door kunnen pakken.

Hierbij nog even een foto van de experimenten met verschillende verlichtingsmogelijkheden.


8 maart 2021

We zijn eruit! Het waterwerk wordt ontworpen door de Amsterdamse beeldhouwer Ton Kalle, hierbij een foto van een miniatuur van zijn ontwerp. Het zal een rustpunt op het plein worden. Het bestaat uit een grote antracietkleurige steen en een zandkleurige zwerfsteen met daarin een stervorm. Uit beide stenen stroomt water.

Samen verwijzen ze naar Maria, de bron van het leven, en symboliseren ze de verbinding tussen dag en nacht, hemel en aarde.

Over de technische details van de installatie voor het waterwerk wordt nog druk overlegd.1 maart 2021

De muurschilderingen komen eraan

Eind voorjaar 2021 zullen er twee muurschilderingen gemaakt worden door het Utrechtse collectief De Strakke Hand. Op dit moment worden de ontwerpvoorstellen samen met het collectief uitgewerkt.


Op de zijgevel van het restaurant El Qatarijne komt een interieurschets van de Mariakerk naar het westen, zoals Pieter Saenredam het zag in 1638.


Vanaf de Mariahoek kan via de Mariagang naar het plein gelopen worden. Dit was de oorspronkelijke toegang tot de Mariakerk. Op de muur van het ORKA-pand in de Mariagang komt een Mariazegel uit de 13e eeuw, dat gebruikt werd in het kapittel van St. Marie.

De schilderingen worden grotendeels gefinancierd door het KF Heinfonds!  Februari 2021

Na uitvoerig overleg met gemeentelijke instanties is er besloten om het hekwerk ingrijpend te vernieuwen.

Het nieuwe hekwerk krijgt een lichte en vriendelijke uitstraling. Bezoekers kunnen elkaar spreken op de hekbanken of relaxen bij het waterwerk. De nieuwe verlichting bovenop het hek zal de pandhof 's avonds sfeervol verlichten.30 december 2020

Een nieuw bord... Het klinkt simpel maar het is toch een belangrijke stap. Dit is na veel overleg ontstaan. Voortaan is het plein verboden toegang, maar bent u tijdens openingstijden welkom, als u zich maar aan zekere gedragsregels houdt.

Gewoon: geen herrie, geen rotzooi. Zou niet nodig moeten zijn. Maar wie zich er niet aan houdt kan nu formeel weggestuurd worden, soms werkt dat niet anders...18 december 2020

We kunnen aan de slag met het lichtplan, een apart onderdeel waarmee de kloostergang weer van licht wordt voorzien en de architectonische schoonheid rondom wordt uitgelicht. De tuin en de bomen krijgen 'snachts de gewenste rust.

De ORKA en de Stichting Monumentenbezit werken samen met Atelier LEK aan de ontwikkeling en uitvoering!1 december 2020

Even een update over onze financiële vorderingen:

Nog los van de opbrengst van de crowdfunding mochten we in de afgelopen maand we de volgende bijdragen noteren:

  • Eén van onze buren heeft nog eens 100.000 euro toegezegd, tbv het hek- en/of waterwerk;
  • Sociëteit de Constructieven financiert minstens één entreesteen twv 1100 euro;
  • De RDO Balije van Utrecht steunt het project met 1000 euro;
  • Het K.F.Hein fonds financiert de muurschilderingen mee, met 30.000 euro;

De volledige lijst van bijdragen vindt u onder "financiën"9 november 2020

Onze crowdfundings actie is met succes afgesloten. Bijna 200 supporters doneerden ongeveer 8000 euro! Daar zijn we heel blij mee en wij zijn nu druk met de afwikkeling van de tegenprestaties. Mocht u de kans gemist hebben, door de QR-code hiernaast in te scannen in uw bank-app kunt u  direct 25 euro aan ons overmaken: 7 november 2020:

In eerste instantie hebben we de bijeenkomst die we hieronder zo enthousiast aankondigden verplaatst naar 14 november, maar omdat Corona blijft opspelen, hebben we hem toch voor onbepaalde tijd moeten uitstellen. Wilt u gewaarschuwd worden als we weer een datum hebben? mail ons via de knop rechts boven!17 oktober 2020:

Informatiemiddag voor de buurt en op bezoek bij de ORKA!

Buurtbewoners houd de brievenbus in de gaten, rond 1 oktober valt de uitnodiging in de bus.12 september 2020

Open monumentendag

In het kader van de open tuinen/open monumentendag zijn wij 12 september met een informatiestand op het plein aanwezig.

Er waren vertellers en er was muziek, onder andere door Lemonaki:
31-8-2020

Start van onze crowdfunding campagne

Vanaf nu kunnen wij geld ontvangen via "voor je stadsie", een speciale Utrechtse crowdfunding site:

https://www.voorjestadsie.nl/mariamajorxx

Natuurlijk zijn directe donaties ook welkom, op ons eigen banknummer:

NL73 RBRB 0783 0098 79

tnv Stichting Pandhof Sinte Marie te Utrecht

Alvast hartelijk dank voor uw steun!

(inmiddels is deze actie afgesloten)


19 augustus 2020, een tijdelijk informatiebord

Om ervaring op te doen met informatieborden hebben we alvast het vrijwel onleesbare oude bord overgeplakt met een fris nieuw bord. Zien hoe wereld-proof het is.

Wij horen graag uw mening!15 juni 2020, proefboringen in de pandhof

In de hoop meer te kunnen zeggen over de mogelijkheid van infiltratie van regenwater in de (diepere) bodem, hebben we twee vrienden bereid gevonden om een paar proefboringen te doen. Natuurlijk staat archeologie er met de neus boven op.

Weinig archeologische vondsten, en ook de metingen leveren weinig zekerheid. Maar wie weet komt er een vervolg...


14 mei 2020, op bezoek bij Ton Kalle, beeldhouwer en fonteinenbouwer

Voorzichtig hebben we toch weer een werk-afspraak gemaakt. Een kleine delegatie bracht een bezoek in de open lucht op het erf van Ton Kalle in Amsterdam.

Zijn groot-stenige werken spreken aan en wij willen serieus bekijken of een werk van hem op jet MM-plein te realiseren is. Alternatief zou een eigen ontwerp kunnen zijn, een "lange weg naar beneden", een spiralende waterloop.

twee voorzichtige impressies:april 2020, Corona-stilte

Helemaal stilzitten deden we niet, maar er waren genoeg redenen om even niet met mensen af te spreken of elkaar te ontmoeten. Even geduld...3 maart 2020, er zij licht.

Er komt beweging in de plannen voor de verlichting! de ORKA, OKK en Stichting Monumentenbezit gaan dit onderdeel van ons plan ondersteunen. Atelier LEK krijgt de opdracht om een sober lichtplan op te stellen en uit te voeren. Het belangrijkst is natuurlijk dat de kloostergang sfeervol uitgelicht wordt. Het groen gunnen we zoveel mogelijk nachtrust.

Overigens is die verlichting al heel lang een belangrijk onderdeel. Onderstaande foto werd gemaakt in september 1930, toen vond er een bijzondere lichtweek plaats ter gelegenheid van de opening van het tweede jaarbeursgebouw. Dit licht was destijds een huzarenstukje!31 januari 2020, door de BinG

Het schetsontwerp is gepresenteerd en beoordeeld bij de gemeentelijke "BInG"-toets (beheer-inrichting-gebruik).

Dit is voor ons een eerste officiële toets, of we voldoen aan alle eisen voor technische en veiligheidsnormen voor de openbare ruimte. Hoewel veel details nog niet zijn ingevuld, weten we nu dat we verder kunnen en krijgen we aanwijzingen voor verdere invulling.

Ons plan is nu formeel een "Functioneel Ontwerp"!

Het volledige plan kunt u downladen onder het menu-item "plan"

 


12 december 2019, naar het gebiedsteam

Het concept schetsontwerp is gepresenteerd bij het "gebiedsteam binnenstad", een belangrijk overlegorgaan voor alle plannen in de binnenstad.

We hebben een prachtige maquette bij ons, en het gebiedsteam gaat unaniem akkoord!22 november 2019

Regenwater!

Dankzij De KNHM foundation krijgen we ondersteuning  om "duurzaam omgaan met water" in ons plan te realiseren. Complexe materie, temeer daar wij op archeologisch interessante bodem bezig zijn...

Het ingenieursbureau Arcadis gaat ons ondersteunen om de gunstigste oplossing te vinden, waarbij wij zo min mogelijk leidingwater hoeven te gebruiken voor de tuin, en hopelijk ook regenwater in de grond terug kunnen laten vloeien.12 oktober 2019

Voltooiing vervolg-enquête.

Het volledige verslag van ons 1e draagvlakonderzoek vindt u hier:

verslag draagvlakonderzoek
Draagvlakonderzoek.pdf (359.07KB)
verslag draagvlakonderzoek
Draagvlakonderzoek.pdf (359.07KB)


24 september 2019

Vervolg draagvlakonderzoek: inloopmiddag en start 2e enquête.


Ondanks het uiterst beroerde weer gingen zo'n zestig mensen met ons in discussie!

 


8 september 2019

Afsluiting mini-enquête. 275 mensen hebben de enquête ingevuld.


Deze minienquete is de eerste stap in ons draagvlakonderzoek.

27 augustus 2019

De afspraken en randvoorwaarden zijn neergelegd in een overeenkomst tussen de gemeente Utrecht en de (recent opgerichte) Stichting Pandhof Sinte Marie. De overeenkomst is feestelijk ondertekend door de wethouder en de stichting. Tevens gaat de "minienquête van start.

handtekening van de wethouder De bijna voltallige werkgroep, met mascotte én wethouder Anke Klein